Ad van Dongen Aikikai Aikido

Aikido is de laatste ontwikkeling op budo niveau ontwikkeld door O-Sensei  Morihei Ueshiba, die zijn aikido ontwikkeld heeft uit verschillende Jitsu vormen zoals de Daito Ryu (de oorsprong van de aikido vormen) en de Kito Ryu (de oorsprong van het vallen en rollen) waar ook Sensei Kano les heeft gehad.

Toen ik met mijn aikido begon begin tachtiger jaren was dat net de tijd dat de nationale stages ontstonden. Ik deed aikido op het hoogste niveau. Dat houd in dat ik in het begin maandelijks een nationale stage volgde onder de leiding van Sensei Sugano of Sensei Tamura. Na het behalen van mijn shodan (1e dan) ben ik op de cursus aikido leider gegaan.

Daarna ging de ontwikkeling als aikido leraar in een versnelling. Ik ging steeds meer lessen op hoog niveau volgen, bijna ieder weekend door geheel Europa. Sugano en Tamura bleven mijn leraren, en er kwam iemand bij die heel veel invloed heeft gehad op mijn ontwikkeling als aikido leraar: Claude Pellerin. Een fransman die leerling was van Tamura. Er ontstond een zeer goed contact tussen ons ik leerde veel van hem. Hij is een uitmuntend aikido leraar en was in het dagelijkse leven docent op een middelbare school. Van en door hem heb ik methodisch, didactisch en structureel les leren geven. Dat ging gelijk op met mijn ontwikkeling tot aikido leraar bij de J.B.N. waar ik de cursussen A en B allebei heb doorlopen. Bij die cursussen heb ik les gehad van Chris de Jong / Pierre Geraedts / Carel Zappei. Al deze mensen hebben bijgedragen tot mijn ontwikkeling als aikido leraar bij de aikidoschooloosterhout, J.B.N., TU/e.

www.aikidoschooloosterhout.nl www.samourais.nl

In 1995 ben ik de aikidoleraar op de TU/e geworden te Eindhoven. Verder geef ik en verzorg ik op internationaal, nationaal en distriktniveau lessen. Ik ben Adviseur Aikido van het Distrikt Zuid-Nederland alwaar ik ook de distriktstages organiseer. Verder ben ik leraar bij de dangraad-voorbereiding stages. Tevens ben ik betrokken bij de dojo van Pierre, waar we iedere maand een Yudansha training hebben.

Opleiding

  • leraar A / B
  • 6e dan Aikikai Aikido
  • sportmasseur
  • adviseur Aikido Zuid-Nederland

 

Verder heb ik vele nationale en internationale stages gevolgd in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Marokko. Mijn docenten waren Tamura, Sugano, Pellerin, Suganuma, Ischimuda, Fukakusa, Benedetti, Yamada.

Ad.